Vacatures juristen en advocaten
Alles wat je moet weten als sollicitant en werkgever
Bij Legaljob doen we er alles aan om mensen te helpen om de juiste kandidaat aan zijn of haar ideale juridische job te koppelen. Daarom hebben we deze uitgebreide kennisgids samengesteld om je op weg te helpen hoe je je kansen optimaliseert als sollicitant. Dit is een uitgebreide gids met tips, harde waarheden en boordevol nuttige informatie voor mensen die aan de slag willen in de juridische sector. Download hier gratis onze e-book met sollicitatietips.
Wil je weten hoe je een vacature opstelt die meer en/of betere kandidaten aantrekt?
Bekijk dan hier onze pagina hoe je een goed vacature tekst schrijft deze staat vol tips van een professionele copywriter.
Het eerste deel van deze gids is gericht op advocaten, juristen en rechtenstudenten die op zoek zijn naar een juridische job in België. Op het einde van het artikel worden wat vaak gestelde vragen beantwoord over de carrière als advocaat of jurist en alternatieve mogelijkheden.
Werk zoeken als advocaat of Jurist
Er zijn iets meer dan 10500 advocaten in Vlaanderen. Dat is een stuk boven het Europese gemiddelde. Hoewel België een relatief complexe staatsstructuur en rechtssysteem heeft is dit proportioneel veel.
Voor een net afgestudeerde rechtenstudent en een advocaat op zoek naar een nieuwe uitdaging, wil dit zeggen dat er bijna altijd andere competente kandidaten zijn voor een juridische job.
Wil je snel (terug) aan de slag als advocaat of jurist, dan is het dus van belang dat je 1) jezelf kunt onderscheiden door bepaalde vaardigheden te hebben, goed zijn in interviews of een uitstekend CV te hebben en 2) voldoende en op tijd reageren op openstaande vacatures.
Het tweede kun je nu alvast een stuk eenvoudiger maken door je in te schrijven op ons Legal Job Alert!
De huidige arbeidsmarkt is momenteel, en ook voor de nabije toekomst, aan een hevige revolutie onderworpen. Thuiswerk en afstandswerk wordt steeds meer de norm. Zelfs in de juridische sector dat over het algemeen relatief log is in het doorvoeren van nieuwe digitale veranderingen kun je steeds meer online en van thuis uit werken.
Een job als advocaat of jurist vinden - De basis
In een jobmarkt als deze zijn er een paar basisprincipes die je op orde moet hebben. Niet alleen om snel werk in de juridische sector te vinden, maar ook voor een correcte verloning en met gunstige voordelen aan de slag te kunnen gaan. Zeker wanneer je nog geen netwerk hebt opgebouwd of een reputatie hebt in de juridische sector.
Je hebt twee verschillende documenten vrijwel altijd nodig om een goede indruk te maken wanneer je voor het eerst solliciteert bij een advocatenkantoor of een bedrijf.
Dit zijn:
- Een goed CV
- Een goede cover letter
Een goed CV
In veel gevallen is je CV het eerste – en soms het enige – wat een recruiter of je potentiële werkgever ziet. Daarom is een goede CV een cruciaal element om een eerste voet tussen de deur te krijgen.
Het voordeel om je CV direct goed uit te werken is dat je dit niet meer opnieuw hoeft te doen voor een geruimere tijd. Dus zorg ervoor dat je dit onmiddellijk goed doet en onze tips toepast.
Wij geven je enkele tips mee om een CV te schrijven die er tussenuit zal steken en je een betere kans geeft om naar de interviewronde te gaan:
Hou het zo kort mogelijk – Een CV houd je best beperkt tot één enkele A4 pagina. Lange zinnen horen niet thuis op een CV, die hou je beter voor de cover letter. Probeer je te beperken tot de belangrijkste informatie die de lezer in minder dan een minuut de informatie geeft die ze zoeken. Het is beter om een korte CV te hebben welke gelezen wordt, dan een die veel te lang is waardoor belangrijke delen worden overgeslagen.
Denk aan kernwoorden – Wanneer je bij grotere bedrijven en advocatenkantoren solliciteert, bestaat de kans erin dat je CV ingescand gaat worden door een OCR tool. Deze zet de tekst van je CV van een PDF in een computerprogramma om te kunnen filteren op bepaalde kernwoorden. Dus zorg ervoor dat de relevante informatie in het document staat.
Uiteraard is het ook handig om te werken met duidelijke kernwoorden als de eerste en enige lezer van je CV een mens is. Deze persoon kan er dan eenvoudig achter komen of jij al dan niet de geschikte kandidaat bent om uit te nodigen voor een gesprek.
Zet je relevante sterktes eerst – Wanneer er een juridische job met veel sollicitanten is, dan worden CV’s vaak slechts deels gelezen. Het is niet gegarandeerd dat je CV van boven tot beneden wordt gelezen, zelfs als je slechts 1 pagina hebt. Daarom is het een goed idee om te beginnen met je sterkste punten die relevant zijn aan de open positie.
Vermeld je punten – Heb je een goed resultaat behaald tijdens je rechtenstudies? Dan is het een goed idee om dat te vermelden. Zelfs als de punten wat minder waren dan kan het een plus zijn om deze toch op je CV te zetten. Wanneer je resultaat dat je hebt behaald in je opleiding tot master rechten (of LLM) niet wordt vermeld is de kans groot dat de lezer denkt dat je deze bewust verbergt omdat ze minder waren.
Heb je op bepaalde (relevante) examens een hoge score gehaald, dan kan het een goed idee zijn om dit te vermelden. Zorg er wel voor dat je geen te lange lijst erop zet.
Laat wat persoonlijkheid zien – Je hoeft heus niet als een robot over te komen op je CV. Heb je een interessante hobby of heb je meegedaan aan een interessante wedstrijd en deze gewonnen? Zet dit op je CV. Hou wel in het achterhoofd dat je CV niet te lang mag zijn.
Een ijzersterke cover letter
Heel veel bedrijven en advocatenkantoren vragen om een cover letter waar je je motivatie omschrijft en waarom je bij hen solliciteert of waarom je interesse hebt in deze juridische job. Een cover letter is wat meer werk dan de CV. De reden daarvoor is dat de cover letter vaak toch wat uniek moet zijn aan de job of de werkgever waar je voor interesse in toont.
Ook hier geven we enkele tips mee om dit tot een succes te maken:
Laat zien wie je bent – Een cover letter is de ideale manier om je van je beste kant te laten zien. Heb je een passie voor een bepaald onderwerp, ben je vrijwilliger geweest ergens of heb je een interessante prijs gewonnen? Dit kun je hier vermelden. Laten zien dat er een persoon achter de sollicitatie schuilt kan je helpen om een goede eerste indruk te maken.
Pas je cover letter aan de job aan – Zorg ervoor dat je cover letter elementen bevat waaraan de lezer kan zien dat deze specifiek voor deze positie is geschreven. Een te generieke cover letter die je naar honderden jobs zou kunnen sturen helpt je niet om er tussenuit te springen. Je hoeft uiteraard niet voor elke sollicitatie een volledig nieuwe cover letter te schrijven.
Maak er geen levensverhaal van – Hou je cover letter beknopt. Een te lange cover letter zal de lezer afleiden waardoor de kans groot is dat deze de tekst niet helemaal leest en de interessante delen voor de vacature gaat overslaan. Daarom is het een goed idee om de cover letter onder de 200 woorden te houden en gebruik te maken van voldoende paragrafen om de tekst leesbaarder te maken.
Hoe Legaljob gebruiken voor advocaten en juristen vacatures te vinden
Legaljob.be is de vacaturesite om in de gaten te houden wanneer je op zoek bent naar een juridische vacature. Wij verzamelen de actueelste vacatures voor juridische beroepen zoals advocaat, jurist, paralegal en bedrijfsjurist. Door Legaljob in het oog te houden kun je in geen tijd een gepaste vacature voor jouw profiel vinden.
Bij Legaljob kun je vacatures vinden van top advocatenkantoren. Onder onze partners zitten internationale kantoren zoals bijvoorbeeld LinkLaters en Baker Mckenzie. Ook als je als jurist aan de slag wilt kun je bij ons vacatures van een of meerdere Belgische en internationale grote ondernemingen vinden. Zo hebben we recente juridische vacatures van Bpost, Port of Antwerp en de overheid op onze site.
Up-to-date blijven met de meest recente juridische vacatures is nog nooit zo eenvoudig geweest. Dankzij onze handige job alert krijg je vanaf er een nieuwe vacature online staat waar jij mogelijk interesse in hebt, direct in je mailbox. Zo mis je nooit een interessante vacature en ben je altijd bij de eerste sollicitanten!
Welke juridische vacatures vind je op Legaljob
Vacature Advocaat
Heb je net je stage afgewerkt of ben je op zoek naar een nieuwe job als advocaat? Dan ben je op Legaljob op de juiste plek. Bij ons plaatsen advocatenkantoren dagelijks nieuwe vacatures!
Voor zo goed als elke rechtstak kun je terecht bij Legaljob om een passende juridische vacature te vinden. Zo hebben wij bijna elke dag nieuwe actuele vacatures voor advocaten arbeidsrecht, vennootschapsrecht, omgevingsrecht en bouwrecht.
Vacatures advocaat vennootschapsrecht – Wil je vooral met bedrijven werken en adviezen geven aan ondernemingen? Dan kun je best kiezen voor een vacature als advocaat in het vennootschapsrecht. Het is een uitdagende job waar je een aardig bedrag mee kunt verdienen.
Vacatures advocaat ondernemingsrecht – De wereld van de ondernemingen zit vol met complexe zaken waar veel op het spel staat. Je helpt niet alleen vennootschappen met jouw juridische advies maar ook Vzw’s en stichtingen. Net als in het vennootschapsrecht ligt het loon hoger dan gemiddeld.
Vacatures bouwrecht advocaat – De vastgoedsector is altijd op zoek naar nieuw talent. Op Legaljob vind je enkele van de grootste bouwbedrijven en immokantoren die op zoek zijn naar een bedrijfsjurist. Ook advocatenkantoren vinden vlot naar ons de weg met vacatures voor advocaten die interesse hebben in het vastgoedrecht.
Vacatures Advocaat fiscaal recht – Het fiscaal recht staat nooit stil. Als advocaat in het fiscale recht ben je zo goed als altijd bezig met grote zaken waar veel op het spel staat. Je helpt zowel particulieren en vennootschappen met hun vragen en problemen rond belastingen.
Vacatures advocaat verzekeringsrecht – Het verzekeringsrecht is een brede materie waar vaak juridisch advies geven en een minnelijke oplossing zoeken de beste gang van zaken is.
Administratief recht – In het bestuursrecht zijn er altijd juristen nodig. Ook advocatenkantoren zijn vaak op zoek naar een sterk profiel die hier thuis in is. Op Legaljob vind je gegarandeerd interessante vacatures waar je eenvoudig kunt op reageren. Zowel advocatenkantoren, bedrijven als de overheid zoeken naar profielen die sterk zijn in het administratief recht.
Europees recht – Dat het Europese recht een belangrijke rechtstak is dat weten zelfs leken in het recht. Advocaten met een specialisatie in het Europese recht zijn gegeerd bij grote bedrijven, advocatenkantoren en de verschillende overheden. Je gaat dan meestal als advocaat in Brussel aan de slag of van thuis uit.
Vacatures Advocaat omgevingsrecht – In België zijn er talloze regels die te maken hebben met de vergunningen die je nodig hebt om te bouwen of een renovatie te doen. Heb jij interesse in stedenbouwkundig recht en de ruimtelijke ordening? Dan moet je ons job alert voor omgevingsrecht vacatures aanzetten!
Vacatures Advocaat Immigratierecht – Het immigratierecht is een rechtstak waar het menselijke aspect soms bijna even belangrijk is als het juridische. Wil jij graag een uitdaging aangaan waar je niet alleen met een groot aantal rechtsstelsels te maken krijgt maar ook andere culturen en talen? Dan zijn deze vacature zeker iets voor jou.
Vacatures Advocaat Arbeidsrecht – Ben jij gebeten door de juridische regels rond de interactie tussen werkgever en werknemer? Of wil je eerder bedrijven adviseren rond het leiden van hun werknemers? Advocaten in het arbeidsrecht hebben een uitdagende job waar je elke dag wel iets anders doet.
Vacatures ICT recht – Wil je aan de slag in het ICT recht? Dit is een van de snelst groeiende rechtstakken waar steeds meer complexe en interessante vraagstukken opduiken. Je kunt bij Legaljob eenvoudig de meest recentste juridische job openingen vinden van zowel bedrijven als advocaten kantoren.
Vacatures Verkeersrecht advocaat – De vaakst voorkomende juridische problemen in België zijn verkeersrecht gerelateerd. Je krijgt te maken met zaken zoals drugs in het verkeer, snelheidsovertredingen en verkeersagressie. Het is een van de beste rechtstakken om te kiezen wanneer je graag een procedure ten gronde voert voor de rechter.
Vacatures jeugdrecht advocaten – Wil je een rechtstak waar vooral het menselijke aspect een grote impact heeft op het recht? Dan is een job als advocaat in het jeugdrecht een uitstekende keuze. Je krijgt een brede waaier aan rechtsproblemen op je bord en werkt heel nauw samen met je cliënten.
Vacature advocaat strafrecht
Het strafrecht is bijzonder ruim en een van de populairste rechtstakken om een juridische carrière in uit te bouwen. Het is misschien wel de meest competitieve tak die er is. Hoewel er vaak vacatures van advocatenkantoren die een advocaat strafrecht zoeken te vinden zijn op Legaljob, zijn er ook bijzonder veel kandidaten.
Daarom geven we je graag wat tips mee om er voor te zorgen dat je een betere indruk maakt wanneer je solliciteert op een vacature advocaat strafrecht.
Erken het multidisciplinaire karakter van strafrecht
Een advocaat in het strafrecht moet van alle markten thuis zijn. Er zijn amper tot geen zaken waar je enkel met het strafrecht te maken krijgt. Vaak komen er nog meerdere andere rechtstakken aan te pas wanneer je als advocaat werkt aan een strafrechtzaak.
Heb je buiten het strafrecht kennis van een andere rechtstak? Vermeld dit dan zeker in je cover letter, cv of interview. Advocatenkantoren zijn altijd op zoek naar een sterk profiel met een multidisciplinaire kennis van het recht.
Ken de procedures
Strafrecht is niet alleen harde feiten achterhalen en bewijzen weerleggen. Een bijzonder ruim deel van het strafrecht zijn juridische procedures naleven en aanvechten. Een goede penalist weet dit.
Als je een vacature strafrecht advocaat ziet, probeer dan je ervaring met de procedures te vermelden in de rechtbank. Ben je net afgestudeerd, dan kun je je punten procesrecht aanhalen wanneer deze goed waren.
Doe ervaring op in het strafrecht en vermeld deze
Wanneer je nog op de schoolbanken zit, je rechtenstudie nog moet vervolledigen en een passie voor het strafrecht hebt, dan is het belangrijk om een relevante stage te doen. Een stage geeft je een eerste ervaring die je helpt er achter te komen of dit wel is wat je wil doen en nuttige ervaring geeft die je op je CV kunt zetten.
Als beginnende advocaat solliciteren voor een job bij een advocatenkantoor dat zich voornamelijk met strafrecht bezighoudt, kan eveneens moeilijk zijn. Ook hier zijn er vaak veel sollicitanten. Een goede manier om je te onderscheiden als je al enkele zaken achter de rug hebt, is deze specifiek op je cover letter te zetten. Dit kan je helpen om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten die dit niet doen.
Vacature advocaat stagiaire
Ben je bijna afgestudeerd in de rechten en wil je een stage lopen op een advocatenkantoor? Dan hou je best nog voor je klaar bent met je studie de vacatures voor advocaat stagiaires in de gaten!
Stageplaatsen bij topkantoren zijn bijzonder gegeerd en zijn snel opgevuld. Door je in te schrijven op het job alert van Legaljob.be word je direct op de hoogte gebracht wanneer er een stageplaats is bij een kantoor waar jij interesse in zou kunnen hebben.
Een stageplaats vinden is niet moeilijk. Nieuw juridisch talent is altijd welkom bij advocatenkantoren. Echter is een stageplaats bemachtigen bij een topkantoor een stuk moeilijker. Veel rechtenstudenten dromen om onmiddellijk aan de slag te gaan bij een welbekend kantoor om zo hun carrière snel uit te kunnen bouwen.
We zetten nog eens snel onze tips voor een CV en cover letter op een rijtje om jouw sollicitatie op een vacature als advocaat stagiaire een duwtje in de rug te geven.
Tips voor je CV
- Hou het zo kort mogelijk
- Denk aan kernwoorden
- Zet je sterktes eerst
- Vermeld je punten
- Laat wat persoonlijkheid zien
Tips voor je cover letter
- Laat zien wie je bent
- Hou het kort
- Pas je cover letter aan de job aan
Wil je meer weten over hoe je een stage op een advocatenkantoor kunt bemachtigen als je de schoolbanken verlaat? Download dan ons e-book die hier dieper op ingaat!
Voorbeeld: Advocaat arbeidsrecht vacature - hoe het werkt
Stel je wilt een vacature advocaat arbeidsrecht vinden op Legaljob. Het eerste wat je doet, is naar de vacaturepagina gaan. Deze vind je hier. Je kan op deze pagina al onze vacatures vinden.
Je kan de zoekfunctie gebruiken om op trefwoorden zoals “advocaat arbeidsrecht” te zoeken. Heb je te veel zoekresultaten? Dan kun je ook filteren op een provincie naar keuze of een contracttype (interim, onbepaalde duur, tijdelijk, freelance).
Op die manier kun je in enkele seconden de exacte vacature waar je naar op zoek bent vinden. Heb je eerder interesse in het vinden van een specifieke functie, bijvoorbeeld gerechtsdeurwaarder of advocaat, dan kun je hier eveneens op zoeken.
Altijd maar de website van Legaljob opnieuw moeten bekijken om de exacte juridische job die je wilt te vinden kost veel tijd. Dat begrijpen we maar al te goed. Daarom hebben we een handig Job Alert ontwikkelt.
Wil je op de hoogte gesteld worden vanaf er een Vacature Advocaat Arbeidsrecht of een andere juridische job vrijkomt? Dan kun je door een account aan te maken een Job Alert instellen dat je direct op de hoogte brengt hiervan.
Vacatures jurist
Niet elke rechtenstudent wil advocaat worden. Daarnaast zijn er ook steeds meer advocaten die overstappen van de advocatuur naar een carrière als jurist. Er zijn namelijk heel wat interessante opties die je hebt om je carrière als jurist uitdagend en afwisselend te maken.
Op Legaljob.be kun je recente juristen vacatures vinden voor zowel KMO’s als grote bedrijven en de overheid. Je kan deze eenvoudig raadplegen op onze website. Wij voegen elke dag de meest recente vacatures toe zodat je nooit een vacature voor jurist hoeft te missen.
Wil je niet elke dag de website raadplegen? Stel een Job Alert in om je een melding te geven wanneer er een nieuwe vacature voor juristen online komt waar jij misschien interesse in zou hebben.
Vacatures bedrijfsjurist
Dat het leven van een bedrijfsjurist afwisselend en uitdagend is, dat hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Voor bedrijven wordt het steeds belangrijker om een goede bedrijfsjurist te hebben. Niet alleen in-house, maar vaak ook op freelance basis.
Bij Legaljob.be kun je eenvoudig recente vacatures voor bedrijfsjuristen vinden. Wij hebben partners in zo goed als elke bedrijfssector. Zo kun je eenvoudig een baan vinden die jou helemaal aanspreekt. Onder onze partners zijn er vast en zeker bedrijven waar je al van gehoord hebt. Denk maar aan de Port of Antwerp en Bpost!
Als jurist voor bedrijven geef je praktische adviezen aan ondernemingen en organisaties. Je bent goed thuis in het ondernemingsrecht en weet hoe je opzoekingen verricht in andere rechtstakken om snel een goed advies te geven.
Mis nooit een vacature voor een bedrijfsjurist door het Legaljob alert in te schakelen!
Vacature jurist gezondheidsrecht
Het is waarschijnlijk geen verrassing als we je vertellen dat een van de sterkst groeiende soort vacatures voor juristen voor gezondheidsrecht is. Een jurist in het gezondheidsrecht heeft een stuk meer te doen dan enkel advies geven over gezondheidsrecht.
Je helpt patiënten en zorgverleners om hun rechten hard te maken en geeft adviezen aan ziekenhuizen en andere spelers in de gezondheidszorg. Daarnaast is er ook kennis vereist van de medische ethiek en zelfs wat strafrecht. Dat is niet alles, er is een belangrijk deel van je werkdag weggelegd voor het menselijke aspect van het werk.
Op Legaljob ben je op de juiste plaats om vacatures voor juristen in het gezondheidsrecht te vinden. Wij zorgen ervoor dat we altijd de recentste juridische jobs in de gezondheidssector hebben op onze website!
Vacatures notarieel jurist
Een van de populairste bestemmingen naast het bedrijfsleven en advocatenkantoren voor mensen met een master in de rechten is het notariaat. Als jurist kun je ook aan de slag in het notariaat.
Wanneer je graag tussen de mensen komt en op lokaal vlak een verschil wil maken, dan is een job als jurist bij het notariaat een uitstekende keuze. Het is een uitdagend beroep waar je altijd wel iets anders te doen hebt dan de dag ervoor.
Als je op zoek bent naar de laatste nieuwe vacatures voor het notariaat dan zit je bij Legal Job op de juiste plek!
Vacature jurist ruimtelijke ordening
Vacatures als jurist in de ruimtelijke ordening kun je eenvoudig bij ons vinden. Het ruimtelijke ordeningsrecht is een groeiende rechtstak dat steeds belangrijker wordt door het veranderende karakter van het bestuurs- en vastgoedrecht.
Het is een rechtstak waar je een grote passie voor procedures moet hebben en een advies op maat kunt geven waar je rekening houdt met de lokale wetgeving. Zorg ervoor dat je nooit een vacature jurist ruimtelijke ordening mist door je in te schrijven in ons Job Alert!
Vacatures Data Protection Officer
Wil je een afwisselende job waar je als jurist ervoor zorgt dat ondernemingen, organisaties en de overheid de privacy respecteren? Dan moet je op zoek naar een vacature Data Protection officer voor juristen.
DPO is een van de beste opties voor juristen die vanuit thuis willen werken of als freelancer. Je kan de DPO voor meerdere organisaties en ondernemingen zijn. Hierdoor kun je je werk zo afwisselend maken als je zelf wilt. Dankzij de mogelijkheid om altijd als externe consultant aan de slag te gaan heb je ook heel wat vrijheid hoe je je dag gaat indelen.
Vacature fiscaal jurist
Vacatures voor fiscale juristen zijn er in overvloed. De nood aan mensen met kennis van deze materie is bijzonder hoog. Hierdoor heb je de werkgevers voor het uitkiezen en kun je ook als externe consultant aan de slag gaan. Vooral bij KMO’s kun je snel een goed verdiende job vinden, al dan niet als freelancer.
Wil je aan de slag als freelance fiscaal jurist en nooit een vacature missen? Dan is het sterk aan te raden om ons Job Alert in te stellen voor deze job! Hierdoor word je direct op de hoogte gebracht. Je kan ook onze zoekfunctie op Legal Job gebruiken om snel een vacature in jouw buurt te vinden.
Heb je meer interesse in de advocatuur? Wij hebben ook talloze vacatures voor fiscaal advocaat op de website.
Vacature jurist strafrecht
Net zoals in de advocatuur, zijn er op vacatures voor strafrechtjuristen veel kandidaten. Daarom is het cruciaal dat je weet hoe je jezelf kunt ‘verkopen’ als je een job op een topkantoor wil binnenhalen.
Er zijn relatief weinig vacatures voor juristen in het strafrecht. Het is ook bijzonder moeilijk om als freelancer aan de slag te gaan in deze rechtstak. Daarom is een multidisciplinair profiel hebben bijzonder belangrijk.
We hebben hierboven enkele tips neergeschreven om ervoor te zorgen dat je sollicitatie een optimale kans heeft om je een interview op te leveren. Deze tips kun je ook toepassen op een vacature voor jurist in het strafrecht.
Vacature jurist politie
Nauw verbonden met vacatures voor juristen in het strafrecht is om jurist te worden bij je lokale of bij de federale politie. De politie is de werkgever bij uitstek als je dicht bij juridische materie wilt staan en veel verschillende zaken wil behandelen over uiteenlopende materies.
Je kan bij ons vacatures voor juristen bij de politie vinden, maar uiteraard ook een resem aan andere vacatures om een juridische job bij de overheid uit te voeren. Omdat de overheid ook sterk inzet op het thuis laten werken van het ambtenarenkorps is dit een van beste werkgevers die je kunt kiezen als je als jurist work at home te doen.
Regionale vacatures jurist
Wil je een vacature als jurist in Brabant of in Gent vinden? Dat kan uiteraard ook op Legal Job. Een job dicht bij je woonplaats vinden is heel makkelijk met onze handige zoekfunctie. Deze geeft je de mogelijkheid om de vacatures voor juristen te filteren op de provincie. Op die manier kun je dus eenvoudig bijvoorbeeld een vacature voor een jurist in Gent of Brabant vinden.
Wil je meer informatie over vacatures voor juristen? Bekijk dan deze interessante informatiepagina!
Andere vacatures master rechten
Als master rechten zijn er nog een hele hoop andere vacatures waar je een geschikt profiel voor zou kunnen hebben. Je hebt namelijk een moeilijke academische studie achter de rug en bewezen dat je kunt denken en redeneren op hoog niveau. Dat je een uitgebreide juridische kennis hebt, is ook een belangrijke plus.
Verzekeraar – Een master rechten hebben in de verzekeringssector is een grote troef. Zelfs als je geen jurist bent in de verzekeringssector, kun je als ‘gewone’ verzekeringsagent hier ook heel eenvoudig een job te vinden. Verzekeraars krijgen namelijk dagelijks te maken met allerlei rechtstakken van het burgerlijk recht. Daarnaast moet je ook logisch kunnen redeneren en snel een passend advies kunnen geven wanneer iemand daar om vraagt.
Business consultant – Een business consultant moet een stuk meer weten dan enkel juridische zaken. Echter geeft het je wel een stevige basis om te beginnen met een carrière als consultant voor KMO’s en grote internationale bedrijven. Als je een uitgebreide kennis in het fiscaal en/of vennootschapsrecht hebt, heb je zeker een streepje voor.
Vermogensplanner – een van de lucratiefste carrières die je kunt kiezen als je geen advocaat of jurist wil worden. Als vermogensplanner help je vermogende klanten om hun patrimonium te beheren, beschermen en uit te breiden. Naast een juridische kennis gespitst op het familie- en fiscaal recht moet je ook inzicht hebben in economie en goed kunnen omgaan met klanten op een menselijke manier.
HR leidinggevende – Ben je op zoek naar een leidinggevende job waar je niet te veel met juridische zaken moet bezig zijn, maar waar je diploma toch nog van pas komt? Dan is een carrière in HR ideaal voor je. Je staat dicht bij je collega’s en hebt vooral een mediërende rol waar je conflicten probeert op te lossen. Je hebt ook kennis van arbeidsrecht en vennootschapsrecht nodig in dit beroep.
Ambtenaar – Ook bij de overheid ben je met een master in de rechten een gegeerd profiel. Ook indien je geen interesse hebt om een zuiver juridisch takenpakket toegeschoven te krijgen, zijn er tal van interessante vacatures te vinden waar je als master rechten een sterke kans maakt om een interessante job te krijgen.
Diplomatie – Een van de beroepen waar heel wat masters in de rechten in werken is de diplomatie. Niet enkel diplomaten hebben vaak een juridische achtergrond, maar ook het ambassadepersoneel en de ambassadeurs hebben vaak een master in de rechten. Daarnaast is het ook een van de weinige juridisch gerelateerde beroepen waar je vaak kunt reizen naar andere landen.
Inspecteur/auditor – Een andere carrière waar je vaak masters in de rechten kunt terugvinden is als auditor. Hier neem je een organisatie of een bedrijf door of alles wel volgens het boekje gebeurt. Om inspecteur of auditor te worden heb je geen master in de rechten nodig, maar het is wel een grote troef om te hebben omdat het je specifieke kennis geeft die erg gegeerd is.
Bestuurder/manager – De meeste bestuurders en managers van grote bedrijven komen dagelijks in contact met allerlei juridische vraagstukken. Daarom dat iemand met een master rechten altijd een versterking is voor het team. Om zo een rol te hebben heb je meestal wel al enkele jaren ervaring nodig als advocaat of jurist.
Vaak gestelde vragen over vacatures voor advocaten en juristen
Wat zijn de voordelen aan advocaat worden?
Er zijn heel wat voordelen aan een carrière als advocaat nastreven. Wij hebben hier enkele voordelen opgelijst voor mensen die nog twijfelen of ze een juridische job als advocaat willen, jurist of iets helemaal anders.
Elke dag is anders
Een advocaat heeft elke dag wel iets anders te doen. Je hebt tientallen rechtstakken waar je kunt uit kiezen om je te specialiseren en elke zaak is anders. Je kan ook kiezen wat voor partijen je verdedigd. Je kan werken voor de overheid, voor particulieren of voor bedrijven en organisaties.
Zeker wanneer je je eigen advocatenkantoor begint heb je een heel gevarieerde dag. Je kan zelf kiezen welke zaken je aanneemt, waar je kantoor zich in gaat specialiseren en welke uren je werkt.
Een goede verdienste (meestal)
Er zijn heel veel advocaten in België, toch lijkt het gros van de advocaten ruim boven het gemiddelde te verdienen als je dit vergelijkt met de doorsnee bevolking. Als top advocaat, en zeker wanneer je een eigen kantoor hebt, kun je vaak een hoog inkomen hebben. Daar staan wel redelijk wat werkuren tegenover. Toch heb je niet automatisch een heel hoog loon. Door de grote hoeveelheid advocaten in België zijn er ook veel die een stuk minder verdienen.
Een uitdaging
Als jurist heb je elke dag wel een uitdaging die je intellect tot het uiterste drijft. Je hebt niet alleen complexe vraagstukken die je moet oplossen, je hebt ook een uitstekende parate kennis nodig van allerlei wetten en regels. Daarnaast is de advocatuur ook altijd sparren met je concullega over wie al dan niet gelijk heeft over de zaak en waarom.
Flexibele vaardigheden
Als advocaat moet je jezelf constant heruitvinden en up-to-date blijven met de laatste nieuwe wetten en technologie. Jezelf bijscholen is een must. Hierdoor blijf je scherp en ontwikkel je een skill set waar je ook naast de advocatuur iets aan hebt!
Daarnaast moet je ook snel kunnen bijleren. Niet alleen over zuiver juridische materie, maar ook elementen die met je zaak te maken kunnen hebben. Denk maar aan hoe een algoritme werkt, statistiek en zo voort.
Kies je werkuren (meestal)
In de advocatuur werk je met harde deadlines, maar je kan wel voor een groot deel je werkuren zelf bepalen. Er is ook een evolutie te zien waar je steeds meer de optie hebt om van thuis uit je werk te doen. Uiteraard kun je als je een eigen kantoor hebt, je werkuren helemaal zelf uitstippelen.
Status
Een advocaat is nog steeds een status beroep. Het gooit hoge ogen, zelfs als je niet meer in de advocatuur wilt werken is het vaak een grote plus om op je CV te hebben, zeker als je heel wat praktische ervaring hebt opgedaan. Dit zorgt ervoor dat je altijd wel een goede kans maakt als je solliciteert op een ander juridisch beroep.
Wat zijn de nadelen aan advocaat worden?
Hoewel het beroep van advocaat een aantal aanlokkelijke voordelen met zich meebrengt, moet je ook rekening houden met de nadelen ervan. Indien deze voordelen niet opwegen tegen de nadelen, kan jurist een geschikte carrière voor jou zijn. Hier zijn enkele nadelen die aan dit beroep verbonden kunnen zijn:
Hoge-stress situaties
Als je advocaat bent, is het belangrijk om deadlines en de eisen van je klanten te halen. Je kunt ook in aanraking komen met stressvolle en emotionele zaken die een negatieve invloed kunnen hebben op je geestelijke gezondheid. Controle hebben over je emoties is van het grootste belang om succes te hebben in deze carrière.
Lange werktijden
Zelfs als je een flexibele agendahebt, kan het zijn dat je soms lange dagen moet maken om je cliënten te helpen. Dit is meestal het geval voor nieuwe advocaten die nog maar net aan hun carrière zijn begonnen.
Terwijl een normale werkweek uit zo een 38 uur bestaat, maken sommige advocaten elke week 50 tot 80 uur, afhankelijk van de behoeften van de zaak waaraan ze werken. Dit kan bijzonder zwaar zijn.
Het beroep als advocaat heeft zelfs een van de laagste job satisfactie scores van alle beroepen. Dit is ongetwijfeld deels door de stress en de lange werkuren die je moet maken.
Bijscholing
Als advocaat is het belangrijk om je kennis van de wet up-to-date te houden en veranderingen te volgen als ze zich voordoen. Dit betekent dat het nodig is om een grote hoeveelheid uren aan extra studie te doen zodat je op de hoogte bent van de huidige juridische praktijken en voorschriften.
Hoewel het misschien niet altijd het geval is, kan up-to-date blijven over deze veranderingen overweldigend voelen en resulteren in lange dagen waar je moet studeren na de kantooruren.
Moeilijke cliënten
Als advocaat kun je vaak kiezen welke cliënten je wilt vertegenwoordigen. Maar als je een vast inkomen wilt verdienen, kun je je deze luxe misschien niet veroorloven. Sommige van je cliënten zijn misschien vriendelijk en professioneel, maar dat is niet altijd het geval.
Er zal een tijd komen dat je sommige van je cliënten niet bijzonder mag, maar het is jouw taak om hen de beste vertegenwoordiging te bieden om je reputatie hoog te houden. Het kan ook soms bijzonder moeilijk te zijn om van een moeilijke cliënt af te raken.
Concurrerende arbeidsmarkt
Hoewel er een lichte daling van het aantal advocaten is de laatste twee jaren, blijft er een sterke concurrentie voor dit beroep als het gaat om de jobmarkt. Dit komt omdat het aantal pas afgestudeerden het aantal beschikbare vacatures blijft overstijgen.
Wanneer er minder mogelijkheden voor advocaten om te profiteren van, kan het stressvol voor juridische professionals om waardevolle posities te vinden – of een positie op alle voor die kwestie.
Wat is het loon van een advocaat of jurist?
Over het algemeen gesteld is het loon van iemand in de juridische sector gemiddeld 3.242 euro bruto per maand. Dat is boven het landelijke gemiddelde.
Het loon van een advocaat hangt sterk af van de ervaring en/of de advocaat al dan niet een eigen advocatenkantoor heeft. Een andere factor is de specialisatie van de advocaat of de jurist in kwestie. Een advocaat die zich vooral richt op mensenrechten en immigratierecht zal een hoop minder verdienen dan iemand dat zich op fiscaal recht richt.
Een derde belangrijke factor is het aantal jaren dat men al aan de slag is. Iemand met 0 tot 3 jaar ervaring kan zich verwachten aan een gemiddeld brutomaandloon van rond de 2.500 euro. Iemand die al 20 jaar of meer in het vak zit, zal een gemiddeld bruto maandinkomen van rond 4.350 euro hebben.
Wat zijn goede vaardigheden om te hebben als jurist of advocaat?
Kritisch zijn – Een advocaat moet altijd op zijn hoede zijn om niet zomaar iets voor waarheid te aanvaarden. Zelfs wanneer je eigen cliënt iets zegt kan je niet blindelings geloven dat deze de waarheid vertellen. Een gezonde kritische ingesteldheid is een belangrijke vaardigheid om te hebben.
Logisch redeneren – De belangrijkste vaardigheid die een advocaat kan hebben is logisch kunnen redeneren en conclusies kunnen maken die steek houden uit beperkte informatie. Daarnaast moet je ook de juiste wetten en regels kunnen toepassen en elimineren welke niet van toepassing kunnen zijn.
Time management – Als advocaat zijn deadlines halen een van de belangrijkste elementen van de job. Een deadline missen kan namelijk een hele zaak op zijn kop zetten. Daarnaast heb je soms een influx van heel veel werk op een korte tijd. Dan moet je goed je schema kunnen bepalen om alles op tijd af te hebben.
Communicatie – Als je advocaat of jurist wil worden dan is het cruciaal dat je een goede communicator bent. Je moet niet alleen voor de rechtbank je zaak hard proberen maken, maar je moet ook met je cliënt kunnen overleggen en zijn persoonlijke ervaringen proberen om te zetten in juridische materie.
Dit kan bijzonder moeilijk zijn, want soms wil je cliënt niet meewerken of kan hij of zij niet omzetten in woorden wat het probleem is. Je moet je als advocaat zowel schriftelijk als mondeling perfect kunnen uitdrukken.
Een oog voor details – Als advocaat en jurist moet je elk klein onderdeel analyseren van de zaak of het probleem. Vergeet je iets? Dan kan dit tot grote problemen leiden later. Daarom is een oog voor detail en nauwkeurig kunnen werken een zeer belangrijk onderdeel van de job.
Meertaligheid – Een advocaat in België heeft een groot voordeel als hij of zij meerdere talen machtig is. Buiten het Frans is een mondje Engels en/of Duits een zeer grote troef om te hebben. Hierdoor kun je makkelijk in Brussel aan de slag of zaken in het internationaal recht aannemen.
Hoe word je advocaat - of jurist - en hoe vind ik snel werk?
1. Haal een bachelor in de rechten
Na het afstuderen van het middelbaar kun je onmiddellijk beginnen met een bachelor te volgen in de rechten op de universiteit. Er is namelijk geen ingangsexamen of een minimaal aantal punten dat je moet hebben om aan de studie te beginnen. De bacheloropleiding duurt op zijn minst 3 jaar en is 180 studiepunten.
Een alternatief dat je hebt is om te beginnen aan de hogeschool in de studie Rechtspraktijk. Daar kun je na 3 jaar overschakelen naar het schakelprogramma in de opleiding rechten. Na dit te doen kun je starten aan je master.
Je kan ook vanuit een andere academische bachelor aan de universiteit beginnen met de rechtenstudie. Hiervoor moet je eerst deze bachelor succesvol hebben afgewerkt en dan moet je een schakelprogramma volgen om toegang te krijgen tot de master in de rechtenopleiding.
Het schakelprogramma kun je soms in een enkel jaar afwerken. Al doen de meeste studenten hier 1,5 jaar over door het grote aantal studiepunten.
2. Haal je master in de rechten
De volgende stap die je moet doorlopen is het behalen van de master in de rechten. Over het algemeen is dit een stuk makkelijker dan de bachelor. Hier kun je namelijk vrijer de vakken kiezen die je wilt afwerken en over het algemeen gezien worden punten ook vrijgeviger toegekend.
Het duurt minimum 2 jaar om je master in de rechten af te werken. De master heeft 120 studiepunten die je moet behalen waarvan een heel groot deel worden gegeven aan het succesvol afronden van je masterproef.
Wanneer je je master in de rechten hebt behaald, dan ben je officieel jurist. Je bent echter nog geen advocaat. Hiervoor moet je je nog inschrijven aan de balie en een stage van drie jaar doorlopen.
Het eindresultaat van de Master wordt als een stuk belangrijker gezien dan dat in de Bachelor. Om je echt te onderscheiden van andere rechtenstudenten kan het behalen van een graad belangrijk zijn.
3. Optioneel: Doe stages tijdens je studies
Het is niet verplicht om een stage te doorlopen, maar het is wel handig om een voet tussen de deur te hebben in een kantoor als je snel werk wilt. Je stage geeft je ook wat extra kennis over hoe het er aan toe gaat in een advocaten kantoor. Zo kun je kijken of dit wel een carrièrepad is dat je echt ligt.
Deze stage hoeft heus geen 3 maanden lang te duren. Zelfs een week of twee kan al een mooie plus zijn om op je CV te hebben staan.
4. Optioneel: Haal een LLM
Na het afronden van je master heb je ook de optie om een LLM te halen. Dit is een geavanceerde master waar je je verder gaat verdiepen in een aspect van het recht. Dit duurt in principe 1 jaar en is 60 studiepunten.
Het is ook mogelijk om het behalen van een LLM te combineren met werken op een advocatenkantoor of als jurist. Je kan het behalen van je LLM combineren door dit te spreiden over meerdere jaren.
Over het algemeen heeft een LLM slechts een kleine meerwaarde. Het is zeker geen vereiste wanneer je een (goede) advocaat wil worden.
5. Doe een stage van 3 jaar
Na het behalen van een master in de rechten moet je een stage van 3 jaar doorlopen op een advocatenkantoor. Dit is waar de meeste mensen er achter komen of ze wel een carrière als advocaat willen hebben.
Stop je met de stage? Niet getreurd. Je bent nog steeds jurist met een ervaring in de advocatuur. Dit is een gegeerd profiel op de arbeidsmarkt, waardoor je snel werk vindt binnen en buiten de juridische sector.